اندیشه‌های جرم‌شناختی مقام معظم رهبری

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 رشته حقوق جزا و جرم شناسی جامعه المصطفی العالمیه، قم ، ایران

2 عضو هیات علمی دانشگاه قم

10.22034/ils.2025.17677.1105

چکیده

جرم و انحراف از پدیده‌های همزاد یا پدیدایی بشر و زندگی اجتماعی انسان است که موضوع مطالعه اندیشمندان علوم مختلف بوده است. در آموزه‌های دینی نیز به عوامل و راه‌های مواجهه مؤثر با آن توجه شده است. متفکران مسلمان نیز بر حسب برداشت خود از آموزه‌های دینی و نیز تجربه‌ زیست اجتماعی خویش در این باب سخن گفته‌اند. مقام معظم رهبری به‌عنوان یک اندیشمند دینی که سالیان متمادی مناصب مختلف اجرایی و رهبری امت اسلامی را بر عهده داشته در این زمینه اظهارنظر کرده‌اند. موضوع مقاله حاضر واکاوی اندیشه‌های جرم‌شناختی مقام معظم رهبری است. روش پژوهش توصیفی - تحلیلی است و جمع‌آوری داده‌ها از نوع کتابخانه‌ای و مراجعه به سایت معظمٌ‌له بوده است.

یافته‌های پژوهش حاکی از این است که ایشان عوامل فردی جرم و انحراف را کسب و لقمه حرام، عدم تخلق به عدالت، بزرگ شمردن جرائم کوچک و کوچک‌شمردن جرائم بزرگ، احساسی و شعاری بودن و عدم عمق معرفت دینی، شهوت و دنیاطلبی، بدبینی ناشی از عدم‌اطمینان و عدم اعتماد به‌نظام، لجاجت، لغزش تدریجی و گام‌به‌گام، عدم یا ضعف خودکنترلی، قطع ارتباط باخدا و عُجب و غرور می‌دانند.

از نظر ایشان تشویق جرم و مجرم، غفلت از خانواده، اختلاط زن و مرد در اجتماع و محیط کار، انحراف فرهنگی، عدم شناخت تغییرات فرهنگی، عدم مهندسی صحیح فرهنگی، تجمل‌گرایی و مدگرایی در زنان و جامعه، حکمرانی نادرست ، بیکاری و فقر، سوءاستفاده از ثروت و قدرت، تبعیض، فاصله طبقاتی ناشی از رانت، تبلیغات مسموم و شایعه در رسانه‌ها و تضعیف پلیس از جمله عوامل اجتماعی جرم و انحراف هستند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Criminological thoughts of Supreme Leader

نویسندگان [English]

  • MohammadReza EftekharArbabi 1
  • MohammadAli HajiDehabadi 2
1 Department of Criminal Law and Criminology, Al-Mustafa Al-Alamiya Society, Qom, Iran
2 Member of the academic staff of Qom University

کلیدواژه‌ها [English]

  • Criminology
  • crime
  • deviance
  • Imam Khamenei